vineri, 8 august 2008

home.

desi am promis in ultimul post ca o sa revin cu poze si comentarii cu referire la pelerinajul meu prin tara, nu am reusit sa postez ieri din pricina unor probleme personale.
Am sa incep cu o remarca pe care cu totii o stim prea bine. Avem o tara deosebit de frumoasa insa extraordinar de prost gestionata dpdv turistic. Desi nu e prima data cand fac (o parte) din traseul Iasi-Bucuresti-Horezu-Tg Jiu-Hunedoara-Sibiu-Transfagarasan si retur timp de o saptamana, acum am avut ceva mai mult timp sa ma opresc si sa ma ingrozesc de starea in care se afla o mare parte dintre locurile "de vizitat" din Romania. O sa incep cu "statiunea" care m'a socat cel mai mult. Vidra. Ea se caracterizeaza printr'un singur cuvant. Paragina.

De ce?

Pai.....singura vina a statiunii respective este ca era in stadiul de contructie in decembrie '89. Sa incepem cu hotelul. Si ce hotel: Bineinteles este marcat de grandoarea regimului apus, adica e imens, doar ca e "la rosu", sau mai bine zis "la gri". El nu ar mai trebui decat varuit mobilat si ar fi gata de functionare, insa.....
Sa continuam: sala de sport: are parchet, marcaje,porti de fotbal, spaliere,banci, tot tacamul. Pus lacat pe usa si lasat asa.
Apoi, tarlaua din spatele hotelului. Gandita probabil ca zona de agrement, e folosita acum ca loc de pasunat de cateva vaci. Mai e acolo un telescaun si el lasat in paragina. In cateva cuvinte: locul arata chiar sinistru.
Aleatoriu, am sa aleg transfagarasanul. Aici nu sunt foarte multe de comentat in afara de starea excrecabila a soselei. Doar pe partea Balea Lac-Curtea de Arges. Pe partea dinspre Sibiu, jos palaria. Orasu/judetul asta chiar a invatat ceva din faptul ca a fost capitala europeana.
Nu mai spun ca in drum spre diferite locuri am stat la cozi interminabile, pe motiv ca vezi dom'le se lucreaza. Insa in momentul cand ajungi in dreptul santierului observi cu indignare ca in afara de cateva casti protectoare aruncate pe iarba, locul e pustiu. Poate doar un gigel care da cu matura.
La capitolul locuri care merita vizitate....o sa fac un fel de top 5:
1. Balea Cascada. Desi din statiune ai de urcat vreo 40 de minute pana la cascada, aceasta merita pe deplin efortul. E extraordinara si oricine trece pe acolo trebuie neaparat sa o vada.
2. Castelul Corvinestilor din Hunedoara e urmatorul loc pe care as vrea sa il vizitez de cate ori sunt in zona. Desi la prima impresie(ptr ca atat am apucat, nu am stat foarte mult) orasul nu m'a impresionat foarte mult, invidiez locuitorii Hunedoarei pentru simplul fapt ca pot sa mearga oricand sa'l viziteze.
3. Transfagarasanul. este un loc impresionant si merita cu desavarsire efortul de a merge pana acolo. Insa data viitoare o il parcurg cu un tanc ca sa nu ma mai doara sufleul ca rup masina in 2.
4.
Sibiul. Cum spuneam si mai sus, poarta amprenta unui oras fost capitala europeana si vizitat de multi straini. Si aici se incadreaza lucruri cum ar fi:servirea la restaurante, magazine si mai toate locurile in care cineva trebuie sa te serveasca cu ceva. Zona pietonala, care e imensa comparata cu o zona pietonala a Iasului cum e Str. Lapusneanu, e si ea foarte placuta. In linii mari, vizitarea Sibiului a fost o experienta frumoasa.
5.Pestera Muierilor. Desi aici omul nu a facut decat sa profite de creatia naturii,locul merita vazut pentru ca este impresionant ce poate crea un simplu fir de apa. Plus de asta este si un ghid simpatic si care stie sa nu plictiseasca ascultatori cu chestii banale legate de pestera.
PS: intr'un post viitor o sa pun si cateva poze

Niciun comentariu: